Bør Nathan få bli?

Nathan Eshete har bodd i Bergen i snart 7 år, og har gått i 17. mai-tog siden han var to år. I år vil norske myndigheter kaste ham ut av landet, og det egentlig i dag, 16.mai, dagen før nasjonaldagen.

Nathan elsker å spille fotball, og heier på favorittlaget Brann, han er født på Stord sykehus i Hordaland, 1. mai 2005. Han bor sammen med foreldrene i Ytre Arna i Bergen, og går i første klasse. Foreldrene hans er fra Etiopia, og faren Asfaw Eshete ankom Norge i 2001, og i 2003 kom kona over. I samme år – to år før Nathan ble født – ga Utlendingsnemnda ekteparet endelig avslag på asylsøknaden. Siden den gang har familiens støttespillere sendt en rekke omgjøringsbegjæringer til UNE, uten hell, og 16. mai blir de kastet ut.

Fra VG Nett 15.maiFamilien vil ikke dra frivillig. Asfaw Eshete mener han risikerer forfølgelse og fengsel i Etiopia fordi han har vært og fortsatt er politisk aktiv. Likevel tvangsreturneres familien, og nå skal Nathan bo i et land hvor sjuåringen aldri har vært i.

Jeg meldte meg inn i Fremskrittspartiets Ungdom mens jeg gikk på St. Olav videregående skole, og det var etter at jeg hadde lest om liberalisme, deltatt på kurs, samt lest partiprogrammet til FrP for 1993-1997.

Den gang sto det i FrPs program at asylsøkere skulle få sine saker behandlet innen tre måneder, og selv om vi i dagens partiprogram ikke har tallfestet antall måneder saker skal behandles på, så mener vi at det må behandles kjappest mulig.

Generelt så ønsker Fremskrittspartiet å behandle alle mennesker som søker om noe hos det offentlige med respekt, noe som innebærer rask saksbehandlingstid med tydelige frister, og vi har også tatt til orde for at automatisk innvilgelse av søknader innen for eksempel byggesaker bør vurderes som pressmiddel for å få sakene hurtigbehandlet. Selv mener jeg at dette prinsippet bør gjelde i alle saksbehandlinger hvor man opererer med en frist, ellers er fristen verdiløs og uten betydning.

Dette ville i asylsaker medført at man som redd og nervøs asylsøker i et fremmed land slapp å leve i årevis uten å få vite hva som skjer, om man får bli eller ikke. Man ville fått behandlet sine saker innen rimelig tid.

Jeg støtter fullt ut Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Morten Ø. Johansen, som 7. mars sa til VG at alle de 450 asylbarna sine saker må behandles på nytt, og at det må være fullt mulig å bruke skjønn og ta hensyn til barnas situasjon.

Utkastelsesvedtaket av Nathan og hans familie representerer etter mitt syn et klart brudd på Utlendingslovens kapittel fem, § 38, der oppholdstillatelse kan tildeles på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket.

Selvsagt kan man diskutere det prinsipielle i om man ved å gi oppholdstillatelse dermed belønner kriminell oppførsel, siden foreldrene til Nathan har oppholdt seg ulovlig i riket siden avslaget på asylsøknaden.

Jeg er av den oppfatning at her er det norske myndigheter som svikter ved å ikke sørge for rask utkastelse og oppfølging av vedtaket de gjorde i 2003, og dette viser egentlig bare at Fremskrittspartiets politikk er nødvendig.

Hadde Fremskrittspartiets politikk vært gjeldende, så hadde langt færre asylsøkere kommet til Norge, vi hadde hatt lukkete mottak for de som kommer, og de som fikk avslag hadde raskt blitt transportert ut av landet. Dagens politikk fører til at tusenvis av asylsøkere som har fått avslag på asylsøknad har forsvunnet fra norske mottak de siste årene, og hverken politiet eller myndighetene vet hvor de befinner seg. De befinner seg ulovlig i Norge, og kun ved lukkete mottak og rask utsendelse kan man stoppe dette.

FrP forlanger også at asylsøkere samarbeider for å finne egen identitet. Kripos har sagt at 9 av 10 er uten identitet når de ankommer Norge. Hvis de ikke samarbeider for å dokumentere egen identitet, så mener vi at det i seg selv er grunn for avslag og utreise med en gang. Bare dette tiltaket vil raskt gi redusert asyltilstrømming til Norge.

Så et lite hjertesukk til de som mener det er umenneskelig å sitte på lukkete mottak i årevis. Ja, det mener selvfølgelig FrP også. Det er nettopp derfor vi vil ha korte saksbehandlingstider og rask utsendelse ved avslag på søknaden. Det er totalt uakseptabelt og respektløst å ikke behandle folks søknader innen rimelig tid.

Med Fremskrittspartiet i posisjon ville vi ikke hatt alle disse sakene, men når sakene nå er en realitet så må det være lov å bruke skjønn og tenke på barnas beste, og derfor velger jeg å gå med grønn sløyfe på 17.mai, i sympati med Nathan og de andre 450 asylbarna.

Alt jeg ber om er at sakene blir behandlet på nytt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s