Mastene sprenges!

«Ka me sendaren, folkens?»

Jeg hadde nettopp lært meg å finne «Kaaregrunnane» ved å navigere etter mastene i nord og ha fyrlykten på Gjerdholmen i nord-øst, men må nok sverge til kartplotter fremover, for i dag, onsdag 30.mai mellom kl 16 og 18, forsvinner den første av 7 radiomaster på Kvitsøy, og snart er de største landemerkene våre historie.

Det er den midterste på bildet som i dag blir sprengt, og den blir etter planen sprengt i en 2-gang slik at den faller ned på omtrent samme plass som der den i dag står. Planen videre er at de to som står ved siden av skal sprenges slik at de faller over der denne nå ligger, og om kort tid skal alle mastene være på bakkenivå.

Kvitsøy kringkaster ble bygget på Kråkøy i 1981-1982, og var veldig omstridt når den først ble bygget. Det var blant annet rådgivende folkeavstemning om mastene skulle bygges, og selv om folket sa nei, så valgte altså politikerne å si ja. Mastene kom, og utviklet seg til å bli Nord-Europas kraftigste radiosender.

«Sendaren», som den blir kalt lokalt, har på det meste hatt 13-15 personer ansatt der, noe som selvsagt er mye for en liten kommune som Kvitsøy. Min far har vært med fra starten av, og ble først ansatt som mastemontør for deretter å fungere som vaktmester for alle bygningene som «sendaren» har. Selv har jeg hatt sommerjobb der i 3-4 sommere på slutten av 90-tallet, og klippet plener og malt de fleste av bygningene, i tillegg til at jeg også fikk reise til Røst utenfor Bodø og male et senderbygg der.

Til høyre kan du se et bilde av far i aksjon som mastemontør. Bildet er tatt i 1984.

Det ble nylig diskutert i kommunestyret på Kvitsøy om masten ytterst på Hestholmen, den nærmest innseilingen, skulle beholdes som et kulturminne, men stemningen i salen var ikke veldig positiv. Selv mener jeg at dette ikke er nødvendig, og ga uttrykk for dette. Hvis kommunen skal overta et bygg på 125 meter, så vil det følge med en del vedlikeholdsarbeid, sikring av området m.m., og jeg mener at dette ikke er en primæroppgave for en kommune, og at det er bedre om vi kan få en annen utnyttelse av området.

Et slikt kulturminneprosjekt vil uansett være et «damned if you do – damned if you don’t», med sterke meninger for og mot, men å overta en radiomast som kulturminne kan, som Øystein Sunde sang, være «kjekt å ha», men jeg tror at i lengden vil det koste mer enn det smaker.

Uansett så er en tidsepoke i Kvitsøyhistorien snart over, og arbeidet med å lage en områdeplan for hele Kråkøyområdet er nå i startgropen.

Rogfast, verdens lengste undersjøiske tunnell, er planlagt å ha en liten «arm» innom Kvitsøy, og totalt skal omtrent 6 millioner m3 med fyllmasse graves ut og plasseres i de berørte kommunene Randaberg, Kvitsøy og Bokn.

Jeg ser på fyllmassen som en massiv ressurs for Kvitsøy, og planen er i utgangspunktet at noe av dette skal fylles ut nord på Kvitsøy, trolig i og nær Kråkøy. Kråkøy er foreløpig regulert til næring, men med gode landskapsarkitekter og kreative ideer så kan vi få skapt både nye næringsarealer, fritidsområder m.m. til glede for hele Kvitsøysamfunnet.

Her er det bare til å følge med i prosessen og komme med innspill.

PS: Selv om noen av landemerkene våre forsvinner, så kan det nå komme et nytt landemerke.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) ga i går klarsignal til Lyse om bygging av vindmølle på Nordbø på Kvitsøy. Om den blir bygget er fortsatt usikkert, da Lyse enda ikke har bestemt seg for om de vil investere i prosjektet, i tillegg til at motstandere fortsatt kan påklage vedtaket til Olje og energidepartementet.

Blir det et endelig ja, så kan da vindmøllen få en høyde på ca 100 meter, men med vingespissene kan totalhøyden bli omkring 150 meter – noe som vil være ca 25-30 meter høyere enn Kvitsøymastene.

En tidsepoke erstattes av en annen, og mens noen landemerker forsvinner, kommer kanskje nye til…

Oppdatert: Sprengningen i gang.
Foto: Tor Magne Bjerklund.
Video: masten

20120530-195032.jpg

En kommentar om “Mastene sprenges!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s