Kinderegg

På lørdag kom det frem at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker å forby for eksempel Kinderegg, Kaptein Sabeltann-is og Happy Meal.

Begrunnelsen er at man skal beskytte barn og unge mot markedsføring av usunn mat og drikke, og ønsker å forandre lovverket slik at det skal bli vanskeligere å markedsføre produktene sine, i tillegg til at markedsføringsloven ikke bare skal gjelde for barn opp til 12 år, men også opp til 18 år.

Her kan det være fristende å etterspørre logikken i at Regjeringsmedlemmer samtidig tar til orde for at 16-åringer skal få stemmerett ved stortingsvalg. 16-åringer skal altså kunne få være med og styre landet, men må beskyttes mot kinderegg?

På tross av at helseministeren hadde fått sitatsjekk, og godkjent, sine uttalelser på direkte spørsmål om at det var riktig at «det kan bli et forbud» mot f.eks Kinderegg, så løp hun med halen mellom beina utover dagen og sa at et forbud var helt uaktuelt, og at man kunne ikke ha et regelverk som er uforståelig for folk. Årsaken til dette var at Jens Stoltenberg, etter at saken og folks reaksjoner ble kjent, sa at et forbud var uaktuelt.

Jeg kunne skrevet en god del om at regelverket ministeren nå har ute på høring beskriver at det er nettopp slike varer som skal forbys, men jeg skal la det ligge. Jeg skal stole på Statsministeren når han, etter å ha hørt folks lattermilde og oppgitte reaksjoner, nå sier at disse varene skal få forbli.

Problemet er ikke, slik jeg ser det, om sjokoladen og isen består eller ikke.

Problemet er at Jens Stoltenberg har statsråder som er sykelig opptatt av detaljstyring av folks liv.

Det finnes nemlig grenser for politikk og hva politikere skal bry seg med, og den har vi tråkket over mange ganger. Dette er et nytt overtråkk.

Barnas oppdragelse er ikke statens ansvar.

Den er foreldrenes ansvar, og i stedet for nye lover og reguleringer, som kun skal fungere som en forlengende moralsk pekefinger om hva som er riktig og galt, så bør vi vise at vi stoler på foreldrene, og at vi gir dem det oppdrageransvaret de fortjener. Jeg tror nemlig foreldrene er fullt ut i stand til å sette grenser for egne barn, noe forskningen også viser, da norske 10-12 åringer er sunnest i Europa, i henhold til resultatene fra det EU-finansierte forskningsprosjektet ENERGY.

Jeg ønsker ikke et samfunn hvor staten skal passe på oss fra vugge til grav. Det må ikke være slik at vi alltid stoler mer og mer på staten og at den alltid vet hva som er best for oss. Hva skal bli det neste, at vi ikke får kjøpe sjokolade etter kl 20 på hverdager, og kl 18 på lørdager?

Forslag som dette, som detaljstyrer, blir ALLTID presentert som «til samfunnets beste», og de er alltid utformet etter beste mening. Jeg betviler ikke at det kun er gode intensjoner bak, men er det riktig å foreslå noe slikt fordi om?

Jeg er av natur skeptisk til en stor, styrende stat, og er motstander av et samfunn som blir tilrettelagt slik at den til enhver tid sittende regjering kan sitte med all makt, og med loven i hånd definere hva som er skadelig og ikke-skadelig.

Det er en farlig utvikling at folk flest stilltiende aksepterer at statens makt og størrelse jevnt og trutt vokser, samtidig som ens egen bestemmelsesrett sakte men sikkert skrumper inn.

Saken om Kinderegg er riktignok bare ett bittelite museskritt i retning av mer makt til staten – men det viser tydelig at det finnes folk i regjeringsapparatet som ønsker å detaljstyre mest mulig av folks liv. Det er noe jeg aldri vil akseptere, og alltid vil være «vaktbikkje» mot.

Columbi egg er et uttrykk fra 1420, som brukes om en rimelig enkel løsning på et innviklet problem.

Mitt «Columbi egg» i Kinderegg-saken er at staten konsentrerer seg om kjerneoppgavene sine, og overlater detaljstyringen av folks liv og gjøremål til hvert enkelt menneske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s