Klimahysteri?

For en stund siden ble det publisert noen interessante artikler på forskning.no, deriblant “Når havet stiger”, og “Isbreer i Asia vokser”.

I 2007 skrev FNs klimapanel (ICPP) i rapporten “Fourth assessment report” at “Isbreer i Himalaya trekker seg raskere tilbake enn noe annet sted på jorda, og hvis de fortsetter med det i dagens tempo, er sannsynligheten stor for at de vil forsvinne innen 2035 eller før, hvis den globale oppvarmingen fortsetter som nå.”

Dette ble riktignok trukket tilbake i 2010, og i en artikkel på forskning.no viser faktisk at deler av isbreene i fjellkjeden Karakoram i Pakistan, som regnes som en del av Himalaya, snarere kan vise seg å vokse med omtrent 11 centimeter i året. Dette har selvsagt fått langt mindre oppmerksomhet i media enn krisemaksimeringen i 2007.

Den andre artikkelen som jeg bet meg merke i, “Når havet stiger”, hadde en link til en 4-minutters videosnutt som forklarte hvordan klimaet endrer seg, og at innlandsisen smelter, samtidig som de lurte på hvor mye havet vil stige.

Som lokalpolitiker i Kvitsøy kommune er dette et viktig tema for meg. Vi har en byggehøyde nå på 2,35 meter over havet, for å være forberedt på de påståtte massive havstigningene som vil komme de neste 50 til 100 årene. I Stavanger er for øvrig byggehøyden nettopp økt til 3 meter over havet.

I videoen, som er produsert i samarbeid med Statens Kartverk, så viser de til at selv om havet stiger, så følger landet etter, og havstigningen er ikke så dramatisk som man først har trodd. Jordskorpa hever seg nemlig, den løfter seg fortsatt etter at vekten av de kilometertykke breene fra siste istid er borte.

Dette ble også nevnt i “NTB-meldingen” “Norge stiger fortsatt opp av havet” den 12.april i år, men da innholdet går mot krisemaksimeringen og det politisk korrekte, har det vært påfallende rolig i massemedia om dette.

FNs klimapanel sa for kun 5 år siden, i 2007, at klimaendringene ville føre til at havet vil stige med 18 til 50 centimeter innen år 2100. For kun 3 år siden, på det berømte klimamøtet i København i mars 2009, påsto 2000 forskere at havet ville stige enda mer, og at 50 centimeter var minimumsøkningen.

På samme møte la Jonas Gahr Støre og Al Gore frem rapporten “Melting snow and ice. A call for action”, hvor de mente at havnivået kan stige 2 meter innen år 2100. Enkelte andre forskere, deriblant professor Atle Nesje ved Bjerknessenteret, har tatt til orde for 2,75 meter.

Vi trenger derimot ikke å gå lenger enn til Universitetet i Stavanger for å finne en havforsker, Willy Fjeldskaar, som er helt uenig, og gjennom forrige ukes artikkel på forskning.no så får han støtte for sitt syn, som han selv fremmet på samme nettsted i kommentarartikkelen «Havnivå og endring» fra juni 2008.

Hvis man klikker seg inn på videoen ( «Når havet stiger», tilgjengelig på YouTube), så ser man at det nå sies at i Bergensområdet vil havnivået stige med kanskje 1,1 mm i året, mens det i Oslo tvert i mot vil synke med 1,7 mm i året, fordi jordskorpa hever seg raskere enn havet stiger.

Hvordan Bergen vil se ut om 100 år, i følge Bjerknessenteret.

I Rogaland regner man med at havnivået vil stige med ca 1 mm i året. Dette vil da altså tilsvare bredden på en iPhone innen 2060, og ca høyden på en iPhone om 100 år. Ikke 2 meter, slik som blant annet Jonas Gahr Støre påstår.

Skremselspropagandaen, krisemaksimeringen og politisk korrekte rapporter får dessverre langt mer oppmerksomhet enn kritiske forskningsrapporter, og dette er nå årsaken til at hus i sjøkanten må bygges, kanskje unødvendig, på hhv 2,35 og 3 meter over havnivået i Kvitsøy og Stavanger.

På 3 år har man altså gått fra mellom 50 cm og 2 m havstigning, til ca 11 cm havstigning i Rogaland.

Poenget mitt med denne kommentaren er at jeg vil ha frem at det er tilnærmet håpløst for oss lokalpolitikere å forholde oss til bastante konklusjoner i klimapolitikken, og at det virker meningsløst å måtte utarbeide omfattende og dyre klimaplaner med mange store tiltak for hver kommune, når det jevnt og trutt kommer motstridende rapporter, og at det sås tvil om både fakta, beregningsgrunnlag og utregningsmetoder.

Under et av de siste kommunestyremøtene på Kvitsøy vedtok vi vår første klimaplan, og her hadde fagfolk blant annet oppfordret oss til å øke byggehøyden ytterligere, fra 2,35 meter til 2,44 meter. Dette gikk vi heldigvis, med knappest mulig margin, ikke inn for.

Jeg er ingen ekspert på klimaendringer, snarere en håpløs amatør, og selv om jeg synes temaet er spennende så er det utrolig komplisert. Jeg har dessverre ikke tid og mulighet til å sette meg inn i alle forskningsrapporter som utgis, og siden det finnes så mye usikkerhet og uenighet i klimapolitikken og forskningsmiljøet så synes jeg sitatet fra havforskeren i Stavanger, Willy Fjeldskaar, er ganske bra. Sitatet ble gitt til yr.no i 2009, i artikkelen Stiger havet mer enn antatt?:

“Vi forstår jo ikke en gang hva som skjer med havet i dag, og da er det umulig å si noe om framtida. Jeg mener vi ikke kan ta hensyn til svært usikre prognoser når vi likevel kan vente. Vi kan spare masse penger ved å utsette tiltakene til vi har bedre kunnskap.”

Mens vi venter på bedre kunnskap, kan vi ikke heller fokusere på den gode, gamle “Blekkulf”-ånden i stedet for alle disse fordyrende og “hysteriske” tiltakene? Ordtaket “tenk globalt – handle lokalt” kan være vår rettesnor, mens vi på generelt grunnlag oppfordrer folk til å være miljøbevisste, sykle mer, kaste mindre boss, bruke litt mindre tid i dusjen, og sist men ikke minst, hva med å jogge i naturen i stedet for å kjøre bil til ett oppvarmet og belyst treningssenter for deretter jogge på en elektrisk tredemølle!

Jeg tror at det er sunt å ha en skeptisk tilnærming til dagens klimapolitikk, og at man fremover kan forsøke å vri den over til å handle om realistiske løsninger og målsetninger, uten flere fordyrende tiltak for kommunene bare fordi det er politisk korrekt å innføre.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s