Byggesaksgebyrer

Som et ledd i mitt arbeid for å gjøre Kvitsøy til en ja-kommune hvor jeg ønsker å både gjøre det lettere og rimeligere å bygge og gjøre tiltak på egen eiendom, så vil jeg som en konsekvens av det bruke høsten til å se på hva som kan gjøres med byggesaksgebyrene i kommunen.

I følge KOSTRA (Kommune Stat Rapportering) så var det gjennomsnittlige gebyret i 2011 for byggesaker på 4 716 kr, i kommuner med 2 000 eller færre innbyggere.

Huseiernes Landsforbund har sjekket alle kommuner siden 2007, og Kvitsøy kommune har siden da økt gebyrene fra 5 162 kr til 8 070 kr i 2012 for en enebolig, og i henhold til prislistene på kommunens hjemmeside koster det 10 760 kr for å søke om å bygge en enebolig med hybel/leilighet, og hele 18 730 kr i gebyrer for å søke om å sette opp en fritidsbolig.

Etter å ha bladd litt i gamle sakspapirer så ser jeg at Kvitsøy liker å sammenligne seg med våre nabokommuner Randaberg og Rennesøy når det kommer til byggesaksgebyrer. Problemet her er at disse to kommunene er langt dyrere enn gjennomsnittet, og nesten dobbelt så dyre som Kvitsøy. Det mest naturlige ville vært å sammenligne seg med andre småkommuner i Rogaland, og da er bildet helt annerledes. Utsira tar for eksempel 2 361 kr for en byggesøknad, mens en annen av våre nabokommuner, Bokn, gjør det gratis.

Utpå senhøsten vil det i formannskapet komme opp en sak om gebyrer for 2013, og der vil jeg foreslå at det bør være en målsetning for oss å komme ned på gjennomsnittet for små kommuner som det er naturlig å sammenligne oss med, og at det skal være samme pris om det er bolig, bolig m/leilighet, naust eller hytte.

Jeg vil også ha en gjennomgang av enkelte andre gebyrer i kommunen. Det koster blant annet 1 660 kr for å foreta en enkel fasadeendring, for eksempel å bytte ut et vindu med en dør, eller å søke om å bygge gjerde, støttemur eller anlegge en dam i hagen. Det koster 4 240 kr om du ønsker å sette opp en brygge, dele en eiendom eller gjøre forandringer på en driftsbygning i landbruket, og hvis du ønsker å bygge en garasje så koster det i dag 2 170 kr.

KOSTRA viser også at en gjennomsnittlig byggesøknad i Kvitsøy blir behandlet i løpet av 30 kalenderdager. Jeg har nå sendt e-post til administrasjonen for å dobbeltsjekke hva saksbehandlingstiden i kommunen er, og basert på svaret vil jeg fremme forslag om at i tillegg til å foreslå å redusere gebyrene, så vil jeg at tiltakshaver skal slippe å betale byggesaksgebyr hvis saksbehandlingstiden for søknader overstiger et visst antall dager.

Jeg vil også foreslå lavere gebyrer (og/eller høyere utnyttelsesgrad på tomt) for de som søker om å bygge boliger som gjør mer enn bare å tilfredsstille dagens miljøkrav, som f.eks. å bygge passivhus. I stedet for å påby bygging av miljøvennlige løsninger slik Regjeringen foreslår, så vil jeg stimulere til dette ved hjelp av størrelsen på gebyrer og utnyttelsgrad på tomt.

Kvitsøy kommune holder nå på å regulere inn et boligfelt på Melinggården med 44 boenheter, og i den forbindelse bør vi sette ned byggesaksgebyrene og dermed vise at vi setter pris på alle søknader som kommer, og at alle som ønsker å bygge for å bo her ute er hjertelig velkommen. Dette er kostnader som gir minimalt utslag på det kommunale budsjettet, men som betyr mye for hver enkelt innbygger som søker.

Jeg går ut i fra at de andre politikerne, som mener at vi må ha boplikt på Kvitsøy for å opprettholde innbyggertallet, selvsagt vil imøtekomme forslagene, da dette er med på å sende et signal om at vi ønsker både mer boligbygging og at vi vil gjøre det enklere og rimeligere å foreta fasadeendringer og andre tiltak som gjør at folk trives bedre på eiendommene sine.

En kommentar om “Byggesaksgebyrer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s