Flå bøndene!

Visste du at en gårdeier må betale 50 % skatt hvis han selger jord mens det er aktiv drift på gården, men hvis han derimot legger ned driften, og så selger jorden, så slipper han unna med 28 % skatt?

Stortingsrepresentant Bente Thorsen (FrP) fra Karmøy tok dette opp som et skriftlig spørsmål på Stortinget, den 27.juni 2012. Hun lurte på om finansminister Sigbjørn Johnsen (AP) ville se på skattereglene på landbrukseiendommer for å forhindre at bruk legges ned. Svaret var at gjeldende regler skal videreføres.

Bøndene skal flås!

Her kan du lese spørsmålet og svaret i sin helhet:
http://stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=54240

Kort oppsummert så er det en gårdeier i Rogaland som ville selge 20 mål av landbrukseiendommen sin til en av hjørnesteinsbedriftene i kommunen. Dette ville være en vinn-vinn situasjon. Bedriften kunne utvide, og gårdeieren planla å bruke salgssummen til å ruste opp driftsbygningen som var fra 1928.

Bonden rev den gamle driftsbygningen, bestilte nye elementer og hadde allerede søkt om å bygge nytt. På grunn av skattereglene så er imidlertid planene nå skrinlagt, byggeplanene avbestilt, traktor og redskaper selges og gårdeier skal legge ned driften.

Fremskrittspartiet foreslo i landbruksmeldingen at salg av landbrukseiendommer skulle fritas for beskatning. Dette tror vi både ville gjort det enklere for unge til å etablere seg, samtidig som langt flere falleferdige gårder kunne fått solgt litt areal for å pusse opp driftsbygninger og få en mer effektiv og moderne drift.

Selv om Regjeringen ikke ønsket å støtte vårt forslag, så burde det i hvert fall ikke være slik at det ved salg av landbruksjord skal være mer lønnsomt å legge ned driften, enn å drive gården videre.

En kommentar om “Flå bøndene!

  1. Veldig bra skrevet om denne saken. Her forstår jeg overhodet ikke at regjeringen snur. Og de snakker om å bevare alle bruk, også i distriktene, og småbruk. Men med denne skatteregelen, så er det utvilsomt at den fremmer til nedleggelse i slike settinger. Så har vi også gjort nå. Så i stedenfor å bygge opp nytt sauehus og fortsatt drevet med småbruk, så kan en i prinsippet risikere at en kjøper eigendom i utlandet. Dette er ikke en praksis av skattepolitikk som skaper verdiskapning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s