Romfolket

Bystyrepolitiker i Stavanger, Eirik Faret Sakariassen i SV la i dag ut dette bildet på Facebook, med teksten, «We are all human beings. So let’s all start being human», for deretter å følge opp med en kommentar om at vi må «slutte å hakke på de svakeste i samfunnet. Gi dem arbeid»

Vakkert sagt, og jeg utfordret han med spørsmål som «Så du mener vi er pliktige til å gi alle innenfor EØS-området en jobb, så lenge de kommer her og tigger i gatene våre? Hvilke typer jobber ser du for deg? Hvilken lønn? Hvor skal de bo? Hvem skal betale? Det er for lett å si «gi dem arbeid»».

Eirik Faret Sakariassen fulgte opp med at vi «mangler arbeidskraft, så ikke problem å gi folk jobb. Lønn kommer jo an på jobber, og jeg regner med de skal bo i nærheten av jobben (som alle vi andre).», mens andre i kommentarfeltet mente at her må staten rydde opp og gi dem en plass å bo.

Noen flere svar på spørsmålene mine fikk jeg ikke. Eirik nekter altså å svare på om dette skal være et statlig ansvar, kommunalt ansvar, eller om det skal være opp til hver enkelt bedrift om de skal ansette dem eller ikke. Han snakker altså fint om at alle må få hjelp og bli behandlet som individer, men uten å komme med noen løsning, ei heller se konsekvenser av ting.

Det virker som han ikke skjønner at rumenere som oppholder seg i Norge, som tigger, forsøpler og hvor veldig mange bedriver kriminalitet, er her på bakgrunn av en avtale om arbeidsinnvandring. Arbeidsinnvandrere til Norge må finne seg arbeid, forsørge seg selv og ha egen bolig. Dette er selve fundamentet i avtalen.

EØS-avtalen skal sikre at arbeidstakere skal kunne ta arbeid i et annet land, det er ikke en ordning som gjør at en kan reise til andre EØS-land og bli en byrde for deres sosialsystem.

Her makter ikke rumerne å få seg jobb, forsørge seg selv eller skaffe en plass å bo. Dette skyldes trolig både språkproblemer og manglende utdanning, og når en stikkontroll i Oslo viste at 68 av 69 er registrert med kriminelle handlinger, så bør vi i hvert fall utvise de som har noe på rullebladet.

Skal vi derimot blande inn staten og sende signal til resten av Europa om at vi forplikter oss til å gi alle arbeidsledige innenfor EØS-området både en jobb og tak over hodet om de kommer her og tigger, så vil jeg minne om at det er per mai 2012 ca 24,8 millioner arbeidsledige i EU-landene

Jeg er veldig positiv til fri flyt av mennesker og arbeidskraft. Det er positivt at mennesker fritt kan flytte rundt og ta forskjellig typer arbeid, men problemene oppstår når dette blir misbrukt på grunn av gode velferdsordninger. Heldigvis er ikke EØS-avtalen slik at vi står ansvarlige for å tilby husrom til arbeidssøkende utlendinger som kommer til Norge. Det betyr i så fall at samtlige borgere innenfor EØS kunne kommet til Norge med krav om bolig.

I Stavanger bygges det for eksempel knapt 400 boliger i året, mens det trengs minst 1000. Vi har allerede knapphet på boliger, om vi ikke i tillegg skal stå ansvarlige for å gi boliger til de som kommer her etter jakt på arbeid. Da skal vi i så fall få det travelt fremover med å tilfredsstille de tilreisende arbeidssøkende.

Norge gir allerede litt over 2 milliarder kroner i bistand til Romania, for å hjelpe de i hjemlandet sitt. Det synes jeg er fornuftig, samtidig som vi i henhold til EØS-avtalen åpent tar i mot de som på egen hånd klarer å skaffe seg jobb og dermed bidrar med skattepenger inn i felleskassen vår. Hjelp i hjemlandet er både langt billigere og vil samtidig hjelpe mange flere, enn om vi skal tilby samme hjelp i Norge.

Hvis romfolket mener at de er forfulgt i hjemlandet, og at det er det som er problemet, så kan de gjøre som andre forfulgte mennesker her i verden. Søke om asyl, og få lovlig opphold og hjelp via de ordningene som allerede finnes, hvis det viser seg at de har krav på asyl.

Selv sliter jeg med å finne en god løsning på dette problemet som jeg lever godt med. Det er en veldig komplisert sak, men jeg vet i hvert fall at å gjøre som sosialistene foreslår og forplikte oss til å gi dem arbeid og bolig bærer galt av sted. Fremskrittspartiet har foreslått både tiggeforbud og hjemsendelse, noe som utvilsomt ville gitt umiddelbar effekt.

Personlig sliter jeg med å akseptere et tiggeforbud, da jeg mener at det ikke er selve tiggingen som er problemet, men aggressiv oppførsel, forsøpling av bybildet og kriminaliteten det fører med seg. Dette er noe som politiet burde ha virkemidler til å ta tak i allerede i dag, og om ikke annet så kan kommunene via lokale politivedtekter gjøre det lettere for politiet.

Det bør i utgangspunktet være en privat sak både om man vil sitte på gaten og spørre om hjelp, eller om man vil gi til de som ber om en hjelpende hånd.

Jeg ser imidlertid at et forbud mot tigging, som både Fremskrittspartiet og Høyre er for, ville hatt veldig stor effekt på småkriminaliteten i storbyene våre, og foreløpig anser jeg det som det beste alternativet, men jeg tar veldig gjerne i mot forslag til bedre løsninger…

Hva mener du?

5 kommentarer om “Romfolket

 1. Dersom de ikke skulle være forfulgt i hjemlandet så kunne vel øremerkede midler med oppfølging av bistand kanskje være en ide. Dog med forpliktelser til en avtale hvor de må stilles krav til at de får sine barn inn i skole og ikke tvinger dem til å tigge for familien. Ser liksom ikke helt hvor det skulle bære om ikke de får de inn i skolesystemet. Derimot mener jeg Norge er helt på tryne når det gjelder arbeidsinnvandring, se på mulighetene som Åpner seg nå mtp utfordringene i europa. Her har man mulighet til å hente inn virkelig smarte hoder. Men hva skjer………. Jaja må da le litt.

 2. Hei !
  Jeg er en rumener som har bodd i Norge i 12 år.
  Det er utrolig trist å se at sigøynere ødelegger så mye for Romania i hele verden.
  Men det er også viktig å nevne at den internasjonale pressen bidrar til å kalle de “rumenere”, i stedet for
  “sigøynere fra Romania”. Da skaper pressen på den måten et dårlig bilde av alle rumenere og Romania!

  Jeg har vokst opp i Romania, gått på skole og universitet. I mitt yrke har jeg hatt muligheten å reise til de fleste europeiske land, og over alt har jeg sett at sigøynere har ødelagt Romanias bilde. Jeg har alltid prøvd å forstå hvorfor skjer det slik, og hva er det som gjør at sigøynere gjør det de gjør.
  I alle land finnes både gode og dårlige mennesker og er enig at alle folk bør ha samme rettigheter til å leve fritt uansett hvilken farge, tro , tradisjoner,osv…
  Dessverre ser jeg at av alle nasjonaliteter, land , folkeslag, osv.. jeg kjenner og har lest om, det finnes absolutt ingen som nekter å utvikle seg så mye som sigøynere gjør.
  Dett kan noen tolke som diskriminerende, men jeg håper at dere vil se de 6 videoene fra BBC, i linken nedenfor og forstå hvorfor jeg sier det. Vennligst se etter alle 6 videoer!

  http://www.youtube.com/results?search_query=BBC%3A+Copiii+tigani+&oq=BBC%3A+Copiii+tigani+&gs_l=youtube-reduced.3…36395.36395.0.36516.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0…0.0…1ac.

  Jeg vil bare vise dere sannheten og kanskje andre ting om sigøynere (romfolk ) som kanskje norske folk ikke vet om.
  Sigøynere har alltid hatt sine egne regler og disse reglene har alltid vært viktigere for dem enn selve rumenske loven, eller andre lands lover.
  Det er samme prinsipp over alt i verden. Skal man bo i et land og bli akseptert, så må man respektere de regler og lover som det landet har.
  Det er lettere for sigøynere å ikke jobbe når det finnes folk som er villige å gi dem penger og mat gratis. Det er mye lettere å tigge enn å jobbe. Det er mye lettere for dem å spille musikk i gatene over alt i verden, og forvente at folk skal betale dem for det. Mye enklere enn å skaffe seg en fast jobb. Det er mye lettere for dem å stjele enn å ha en fast jobb. Blir man tatt, så er det bare å vente til neste sjanse.
  Osv.. osv…
  Dere skjønner sikkert hva jeg mener.
  På den måten gjør de selv vanskelig for seg selv å bli akseptert og integrere seg i et smmfunn.

  Siden dette er et europeisk problem, bør dette være et tema for flere land, slik at det skal være samme måte å behandle problemene som oppstår, og hjelpe romfolket integrere seg i dagens samfunn.
  Utdanning , jobb, respekt er ting som hjelper et menneske å komme ut av fattigdom!

  Enda ikke overbevist ?
  Vennligst se neste video.

 3. For det første, som han over meg her er inne på: De er ikke «Rumenere» de er «Romfolk» (Noen av dem kan til og med være «Romani» for alt jeg veit) Det er etnisk sett helt forskellige grupper – disse sigøynerne er etnisk nærmere beslektet med våre tatere (du veit, Elias Akselsen og gjengen) enn med «vanlige» rumenere. Dette er etterkommer fra ett foølkeslag som ble jaget ut av India for 100 år siden, og som har vært på evig «flukt» siden da fordi ingen land vil ha dem – de har altså ikke noe hjem, og er slik sett omtrent som kurdere.

  For det andre; De kan fritt bevige sin inn i landet, og kan være her i tre måneder uansett hva de foretar seg, uten at det finnes en juridisk mulighet til å kaste dem ut – det er samme rgelen i EØS-reglemnetet som for de som kommer på turistvisum, selv om disse altså ikke trenger visum, siden de kommer fra innenfor EØS. Men siden de altså egentlig ikke har noe hjemland, er det helelr ikke så greit å «Sende dem hjem» – hvor skal vi liksom sende dem?

  Det er slike mennesker som virkelig trenger at noen tar ansvar og tar seg av dem, og Norge er i en slik posisjon at vi er ett av få europesike land som både har plass og økonomi til å ta i mot dem – pluss at vi trenger arbeidskraften, og er ett av få land i Europa som fortsatt ansette folk. Sånn sett er svarene på de øvrige spørsmålene dine så åpenbare at svar egentlig er overflødig, men nå har du fått dem likevel.

 4. Romfolket skjebne er et internasjonalt problem, ikke et norsk eller rumensk , og en oppgave som faktisk lettest kunne løses av nettopp EU. Men (politikerne i ) EU gidder ikke, blant annet fordi det antakelig blir et politisk selvmord å lage ordninger som faktisk kunne bidra til et bedre liv for denne folkegruppa. Norge er ikke med i EU men ville sikkert kunne bidra via EØS-avtalen på ulike vis. Politiker i Norge må snart være ærlige og legge på bordet hvor mange Norge skal hjelpe, hvor de skal hjelpes og med hvilke midler. Men ingen tør dette, og det er vel derfor Høyre og Frp går fram i disse sakene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s