Yrkesfiskerne er kriminelle!

Det påstår i hvert fall Fiskeri- og kystdepartementet, for i sin bestilling til Fiskedirektoratet om å vurdere innføring av en merkeordning for hummer, så skriver de blant annet: «Havforskningsinstituttet har gjennomført en studie på Sørlandet som viser at den faktiske fangsten totalt sett er ca 14 ganger høyere enn det som blir rapportert, og at yrkesfiskerne bare rapporterer inn en fjerdedel av sine fangster»

Dette er en kjempealvorlig påstand, og fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen kan virkelig ikke i fullt alvor påstå at yrkesfiskerne som i hele oktober og november fisker hummer, unnlater å oppgi 75 % av fangsten sin. Yrkesfiskerne fisker omtrent mellom 30 og 60 tonn med hummer i året. Betyr dette at det riktige tallet er mellom 120 og 240 tonn, og mener i såfall Lisbeth Berg Hansen at yrkesfiskerne selger kanskje så mye som 180 tonn med hummer på det illegale markedet hvert år? Med en gjennomsnittlig hummerpris på kr 450 per kg blir dette over 80 millioner kroner som fiskerne angivelig putter i egen lomme.

Kvitsøyfisker Jarle Holgersen fisket omtrent 300 kg hummer i fjor. Det betyr at med bakgrunn i påstanden ovenfor så mener fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen at han selger 900 kg hummer ulovlig hver høst, noe som med en snittpris på 450 kr blir 405 000 kroner.

Jeg klarer ikke å få meg til å tro at dette er tilfelle, og støtter Stavanger og Omegn Fiskerlag som har henvendt seg til Fiskeridepartementet og bedt om juridisk dokumentasjon for denne påstanden. Fiskerlaget har sågar i brevs form truet departementet med anmeldelse for påstanden.

Hvis det virkelig er tilfelle at yrkesfiskerne bedriver faunakriminalitet i et så massivt omfang, så er dette en kjempealvorlig sak, og definitivt en sak for politi og rettsvesen. Utfordringen nå er imidlertid at denne påstanden brukes som en brekkstang fra Fiskeridepartementet for å innføre en omfattende og byråkratisk ordning hvor hver hummer skal merkes med oblat som viser hvor, når og av hvem den er fisket av. Høringsfristen for denne regelen går ut i dag, men enkelte høringsinstanser har fått forlenget høringsfrist, og Rogaland Fylkeskommune skal uttale seg i fylkesutvalget 28.august.

Jeg mener at hele høringen bør utsettes til neste år, og at Fiskeridepartementet ikke må hasteinnføre  en ny forskrift som skal gjelde allerede i år, uten at de kan dokumentere påstandene som har medført ønsket om forskriften.

Jeg er for øvrig også mostander av selve høringens innhold, og mener at oblatordningen vil være unødvendig, fordyrende, byråkratisk og virke mot sin hensikt. Hvis 240 tonn med hummer (basert på at kun ¼ rapporteres inn i dag, og at det fiskes 60 tonn) skal merkes med oblat, vil det bety at med en snittvekt på 1 kg så er det 240 000 hummere som skal merkes i løpet av sesongen, i tillegg til at det vil trenges et kontrollorgan som skal rundt og kontrollere om alle hummerne som blir solgt har oblat.

Dette vil kun føre til en høyere kilopris per hummer, noe som vil føre til at markedet for illegal hummer vil øke. Altså stikk motsatt effekt, og jeg klarer ikke å se hvordan dette tiltaket vil sørge for at hummerbestanden økes.

Jeg håper at fylkesutvalget i Rogaland fylkeskommune om en uke ber om at saken utsettes til neste høst, og at påstanden om at yrkesfiskerne bedriver kriminalitet kan juridisk dokumenteres før man fatter et vedtak.

2 kommentarer om “Yrkesfiskerne er kriminelle!

  1. Hei Alf,

    Kan du kontakte meg på e-post roysteffensen@hotmail.com? Jeg er veldig interessert i å vite mer om bakgrunnstall og metode. Hvis jeg leste korrekt i en av linkene, så er det ca 200 fritidsfiskere som registrerer sine fangster hos Havforskningsinstituttet, og noen av disse er fra Kvitsøy, deriblant min far. Jeg vil gjerne vite litt om fangstall fra første fangstuke til siste m.m.. Vennligst ta kontakt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s