Ja til alkoholservering på stadion!

I den siste halvannen måneden har det i flere norske aviser blitt tatt til orde for alkoholservering på toppkamper i idretten. Lokalt så var ishockeyklubben Oilers ute med dette ønsket i Rogalands Avis 18.august, og begrunnelsen er at når de 6.oktober åpner ny storstue så ønsker de at det ikke bare er VIP-gjestene som skal ha muligheten til å nyte alkohol.

Arenasjef Tore Haugvaldstad er klar på at de ikke ønsker synlig berusete gjester, de vil ha avgrensete områder og alkoholfrie soner, og de ønsker å følge de lokale skjenkeretningslinjene som ble vedtatt i juni, som sier at alkohol ikke kan serveres mens idrettsaktiviteten pågår.

I etterkant kom Viking-trener Gunnar Blombäck med uttalelse til NRK den 13.september, og sa at kaffe og kaketiden er forbi, og at han ønsket alkoholservering på norske håndballkamper. Noe av begrunnelsen hans er publikumssvikt, men han viser også til at dette er tillatt internasjonalt, og at man ikke ønsker synlig berusete gjester men selskapelige tilstander.

Håndballforbundet ønsker debatten velkommen, og i oktober skal sågar Fyllingen arrangere «oktoberfest» i forbindelse med kampen mot Runar. Da vil de, for å omgå regelverket, montere opp et stort telt ved utsiden av hallen for så å ha underholdning, mat og alkohol i forbindelse med denne kampen.

Den 20.september i na24.no stilte daglig leder i Brann, Roald Bruun-Hansen spørsmålet «Hvorfor kan man ikke ta seg en øl på fotballkamp?», og den 25.september var leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Himanshu Gulati, på banen og ønsket alkoholsalg velkommen.

Her må jeg si at jeg er helt enig med leder i FpU, Himanshu Gulati, og er for alkoholsalg på idrettsarrangementer. De som har uttalt dette lokalt viser at de forstår at arrangementene deres er familiearrangementer, og at de kun vil tillate salg på enkelte områder. Jeg føler meg trygg på at salgstillatelse ikke vil føre til at det blir en gedigen fyllefest, men et kjærkomment supplement for de tusener som er interessert i muligheten til å nyte en pils under kampen. I tillegg vil dette gi økte inntekter til klubbene, og kanskje kan det også øke stemningen under kampene noe som vil føre til en bedre totalopplevelse.

Jeg er en ihuga fotballfan, og ser de aller fleste av Tottenhams kamper på TV2. Jeg drikker ofte en øl eller to mens jeg ser på kampene, og skjønner ikke hvorfor dette skal være ulovlig på selve idrettsarrangementet hvis jeg er på en fotballstadion eller nye DNB Arena for å se Oilers, og da kunne nyte pils i kontrollerte omgivelser. Alkohol er en lovlig vare, og bør behandles deretter.

Jeg var i New York i januar 2010 og så ishockeykamp mellom New York Rangers og Tampa Bay Lighning, hvor Rangers vant 8-2. Her var det fullsatt stadion, alkoholsalg og en fantastisk stemning. Ingen overstadig berusete mennesker å se, og et klart bevis på at det går an å kombinere idrett og alkohol på et familiearrangement.

Det har forøvrig vært alkoholsalg i Stavanger Konserthus siden åpningen i 1982, uten at noen har protestert, og det selges alkohol på Rogaland Teater og i 2011 ble det tillatt med alkoholservering på Stavanger Kino. Ei heller har noen foreslått at det nye konserthuset som åpnet 15.september skulle være en alkoholfri sone.

Dette føyer seg egentlig bare inn i en rar tankerekke. «Fiffen» som besøker konserthuset kan nyte alkohol uten at noen stiller spørsmål ved det, og næringslivstopper som blir invitert av Oilers eller Viking FK sine sponsorer og er gjester på VIP-tribunen har tillatelse til å drikke alkohol i forbindelse med idrettsarrangementer.

Alkoholsalg på idrettsarrangementene i Stavanger er altså forbeholdt de rike som blir invitert/kan betale seg inn i VIP-losjene, mens vanlige folk må ta til takke med nordavinden og cola i pappbeger.

Ett av hovedargumentene motstanderene mot alkoholsalg på idrettsarrangementer bruker, er at det er sammenheng mellom alkohol og vold, og at man ikke må gjøre noe som kan føre til konflikt og vold. Dette argumentet gjelder tydeligvis ikke på VIP-tribunen.

Er virkelig tiltroen til oss vanlige folk så liten?

——-

Sjekk forøvrig mitt blogginnlegg fra juni angående statistikk om alkoholsalg, vold og myter i Stavangers uteliv. https://roysteffensen.com/2012/06/21/var-alt-bedre-for/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s