Kan du trappereglene?

Kan du trappereglene?

Joda. Det finnes et eget, strengt regelverk for hvordan trapper skal se ut. Selvfølgelig gjør det det.

Hvis trappen i mitt hus fra 1891, skulle blitt bygget i dag så hadde den fått stryk på flere punkter. I hvert fall disse, kanskje flere:

– Avstanden mellom spilene i rekkverket er for store
– Belysningen er for dårlig
– Trappetrinnene er ikke brede nok
– Det er ikke håndlist på begge sider

Trappen i mitt 121 år gamle hus ville altså ikke blitt godkjent under dagens strenge reglement. Ingen av trappene i mine foreldres hus, bygget i 1980, hadde heller tilfredsstilt alle kravene for en sikker og god trapp etter dagens standard.

Årsaken til dette er at vi får en strengere og mer omfattende plan- og bygningslov hele tiden, og dagens TEK10 skal om noen år erstattes med enda strengere TEK15.

Nye, fordyrende krav legges til, og man gjemmer seg bak sikkerhet, bygningstekniske og miljømessige hensyn. Regelverket er bortimot umulig å forstå og forholde seg til for vanlige folk, og man må kjøpe tjenester fra fagfolk for alle små detaljer.

Jeg er opptatt av å sette grenser for politikk, og mener at hvordan en trapp i et privat hjem skal se ut er et godt eksempel på noe som bør være helt og holdent opp til de som skal bygge og bruke den. Dette skal ikke være en oppgave for verken politikere eller byråkrater.

Vi må komme oss bort i fra et samfunn hvor politikere og byråkrater detaljstyrer hver minste lille ting vi skal gjøre, uansett hvor god hensikten og tanken bak er. Vi må akseptere at folk er forskjellige, har forskjellige ønsker og behov, og vi må akseptere at folk foretar valg som er annerledes enn det anbefalte.

Selv innen trappebygging…

Jeg vil bo i et samfunn hvor jeg kan bestemme mest mulig i mitt eget liv, uten å alltid måtte forholde meg til et strengt regelverk.

Jeg ønsker et Norge hvor politikere og byråkrater har minst mulig å gjøre, og hvor små og store avgjørelser i en persons liv er flyttet tilbake til hvert enkelt menneske.

———————

Her er trappereglene:

– Trappen skal ha sikker avgrensning og håndlist på begge sider.

– Trappen skal ha jevn stigning og samme høyde på alle opptrinn.

– Alle inntrinn skal ha sklisikker overflate. Inntrinn i trapp med rett løp skal ha samme dybde.

– Trapperommet skal ha god belysning slik at trinnene synes.

– Bredden skal være minimum 0,8 m og fri høyde minimum 2 m.

– Rekkverket skal forhindre klatring.

– Åpningene i rekkverket skal inntil en høyde på 0,75 m være maks 0,10 m.

Hentet fra denne linken: http://maxbo.digitalkampanje.no/gjor-trappen-til-en-opptur/?utm_campaign=Digitalt_bilag&utm_source=vg.no&utm_medium=gjor-trappen-til-en-opptur

20121002-072212.jpg

En kommentar om “Kan du trappereglene?

  1. Første gang jeg pusset opp i trapperommet tok jeg vekk håndlisten langs veggen. Den er brukt som ved for mange år siden 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s