Velkommen etter!

Det er en dårlig skjult hemmelighet at FrP ofte er først ute med å foreslå ting, deretter bli latterligjort, utskjelt og bli nedstemt, for så å få forslaget fremmet av et annet parti noen år etterpå og deretter bli vedtatt. Dette har skjedd siden partiet ble stiftet i 1973, og man kan jo undre seg på om forslagene blir nedstemt utelukkende fordi de kommer fra Fremskrittspartiet.

For å nevne noen eksempler:

– FrP var først ute med å ville oppheve NRK-monopolet i Norge. Dette ble foreslått i 1974, men fikk kun partiets 2 stemmer. På denne tiden beslagla myndighetene paraboler, og folk ble faktisk anmeldt hvis de kunne ta inn svensk tv. Sakte men sikkert kom de andre partiene etter, og under Brundtland-regjeringen i 1987 ble konsesjonsplikten for kabelfjernsyn opphevet.

– FrP var først ute med å ville konkurranseutsette Televerket (Telenor), men det var først når Brundtland-regjeringen i 1994 foreslo det samme som FrP gjentatte ganger hadde foreslått tidligere, at man omgjorde Televerket til et aksjeselskap og fikk konkurranse innne telesektoren. Før måtte man vente i lange tider for å få innstallert telefon, prisene var høye og man var prisgitt Televerket sin service.

– Oslo FrPs Henning Holstad ble i 1986 fengslet for å ha solgt dagligvarer i helgene. FrP startet «Folkeaksjonen for melk og brød», som jobbet for å fjerne reguleringene i dagligvarebransjen. I dag er det en selvfølge å få kjøpe melk og brød etter kl 17:00, men i 1986 var ikke dette tillatt. FrP jobber fortsatt med å liberalisere regelverket for dagligvarehandelen, blant annet den ulogiske bestemmelsen om søndagsåpne butikker/Brustadbua.

– I 1985 foreslo FrP stykkpris som finaniseringsform i helsevesenet. Stykkprisfinansiering betyr at sykehusenes finansiering baseres på behandling av pasienter, og ikke at sykehusene får en slump med penger i starten av hvert år. Ved å få en pott penger for deretter å behandle pasienter, så sier det seg selv at overskuddet på sykehuset vil synke dess flere pasienter som blir behandlet. Man taper penger på å behandle.

FrP mente at ved å innføre stykkprisfinansiering slik at sykehusene betraktet pasienter som en inntektskilde, så ville flere pasienter bli behandlet, pasientkøene ville bli redusert og ventetiden for operasjoner bli redusert.

Forslaget ble slaktet, men 12 år etterpå, i 1997, så kom forslaget fra Brundtland-regjeringen. Denne gang i ny innpakning. Stykkprisfinansiering var erstattet med ordene «Innsatsstyrt Finansiering/ISF», og i dag er en del av sykehusfinanseringen innsatsstyrt. FrP fikk Bondevik II-regjeringen med på å øke denne delen fra 40 % til 60 % i 2004, noe som førte til flere pasientbehandlinger og lavere ventetid. Den rød-grønne regjeringen reduserte dette igjen i 2005 når de ble innvalgt, noe som igjen førte til lengre køer.

– På slutten av 80-tallet satt man i kommunestyrene over det ganske land og stemte over hva strømprisen skulle være. Først i 1991 under Syse-regjeringen kom de andre partiene etter, og strøm ble gjort til en vare som selskapene kunne selge hvor som helst, og prisen bestemmes nå av tilbud og etterspørsel, og vanlige folk kan skifte leverandør som de selv vil.

Hvorfor maser jeg så om gamle saker?

Vel, fordi dette skjer fortsatt, hele tiden, året rundt. FrP foreslår, blir latterliggjort og nedstemt, og etterpå blir det foreslått av noen av de mer «aksepterte» partiene for så å bli vedtatt politikk med den største selvfølgelighet.

Aftenposten har i dag en sak om at «Ap stjeler FrPs klær», hvor de viser til en rekke saker hvor Ap har omfavnet gamle FrP-forslag som de tidligere kritiserte og forkastet. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Ap-stjeler-Frps-klar-7010883.html

I Stavanger skjer det samme. FrP har alltid ivret for å selge flere av Stavanger kommunes eiendommer, og gikk senest i valgkampen ut og foreslo en rekke forskjellige bygninger som burde selges. Kommunen eier bygninger og eiendommer for over 11 milliarder kroner, og har ett vedlikeholdsetterslep på over 1 milliard kroner.

Forslaget ble avvist av de andre partiene i Stavanger, men etter litt over 1 år senere så er flere av de samme bygningene og eiendommene nå foreslått solgt av flertallspartiene. Da er det ansvarlig politikk, men når FrP foreslår det så er det uansvarlig og populistisk.

I Stavanger har FrP alltid ivret for en liberalisering av skjenkeretningslinjene, vi har alltid vært i mot skjenkeringen, og vi har vært åpne for at vanlige publikummere kan få kjøpe en pils på stadion.

I 2008 ble det tillatt med brennevinservering til kl 03 på natten, i 2012 ble skjenkeringen opphevet, og for senest en uke siden så kom de andre partiene etter og ga salgstillatelse på alkohol til Oilers nye arena, for vanlige publikummere. Det siste er riktignok kun en prøveordning frem til mars, men nok et bevis på at de andre partiene sakte men sikkert kommer etter FrP.

Det virker som om ideene bare må modnes litt først, men man kan jo lure på hvordan de andre partiene drev politikk før FrP (Da Anders Langes Parti) ble stiftet i 1973.

Måtte de komme på alle forslagene selv?

Merket med

2 kommentarer om “Velkommen etter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s