Kortere bilkø er lønnsomt

Aftenbladet kommer i dag med en oppsiktsvekkende nyhet om at staten ikke vil tjene på kortere bilkøer, og at det ikke vil være lønnsomt for oljefondet å investere i ny E39, slik FrP har hevdet i årevis. I forrige uke gikk BI-professor Torger Reve ut i Aftenbladet og sa det samme som FrP, og det er dette som er bakgrunnen for dagens artikkel.

Statssekretæren i Finansdepartementet sier til Aftenbladet at å investere i ny E39 ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt, fordi i motsetning til investeringer på norsk sokkel så vil ikke investeringer i infrastruktur gi penger i kassen til staten.

AP ser ikke på veier som lønnsomme fordi staten ikke tjener på det. Det bekrefter jo at Arbeiderpartiet ikke ser på staten som en del av befolkningen, men opptrer som om det er en bedrift de skal styre uten å se nytteverdien for folk flest.

Arbeiderpartiet ser kun på veier som en utgift, mens FrP ser på det som en investering som samfunnet vil nyte godt av.

FrP mener samfunnet fungerer bedre med gode veier. Varer, elektrikere, tømmermenn m.m. vil komme raskere frem, noe som vil øke produktiviteten, næringslivet vil få lavere transportkostnader, folk flest vil bruke mindre tid i kø, og mer tid på jobb og hjemme.

Det Kvitsøybaserte entreprenørfirmaet Nordbø Maskin, som er omtrent 1/5 av størrelsen til TS Stangeland, har selv anslått at de taper mer enn 5000 kr hver dag på at lastebiler og mannskap står og stamper i bilkø i Stavangerregionen om morgenen og ettermiddagen.

Arbeiderpartiet mener at bedre veier og kortere bilkø ikke har en verdi, mens vi i FrP mener at dette vil føre til økt omsetning og at økonomien vil flyte bedre, noe som igjen vil føre til økt rikdom og økte skatteinntekter til staten.

Videre så er det også en verdi at folk kan få mer fritid i form av mindre tid i kø, noe som fører til mer tid til familie, og mer fritid vil trolig også øke lysten til å delta i arbeid i frivillige organisasjoner som for eksempel idrettslag, trossamfunn, speideren og korps.

FrP er veldig opptatt av samferdsel og mer penger til vei og jernbane, og i motsetning til de andre partiene som sier at de vil ha mer penger til vei, så holder vi ord også på Stortinget når vi har muligheten til å bevilge mer penger til dette. I de forskjellige partiene sitt alternative statsbudsjett for 2012, så foreslo Høyre kun 1,28 milliarder mer til vei i forhold til Regjeringen.

Det tilsvarer omtrent 9 km motorvei. Dette er altså forskjellen på samferdselssatsingen til Høyre og Regjeringen.

FrP foreslo derimot i sitt alternative statsbudsjett for 2012, hele 17 milliarder kroner mer til vei og jernbane.

Det er mulig å få bedre og flere veier, uten å måtte betale bompenger, men det handler om prioriteringer og politisk vilje. Vi har ved våre alternative statsbudsjett vist at det er mulig, og vi ønsker et eget veiselskap finansiert og driftet etter inspirasjon av Avinor. Dette vil sikre bygging av nye veier uten bompengefinansiering.

Så til de som mener at Fremskrittspartiet sin økonomiske politikk er uansvarlig, og at vi opererer med «monopolpenger»:

Vi fikk SSB til å beregne effektene av FrPs alternative statsbudsjett for 2012. Vurderingen deres er klar: FrPs forslag gir økt BNP, økt sysselsetting, lavere rente og lavere inflasjon. Kronekursen blir tilnærmet uendret. FrPs satsinger på næringslivet og infrastruktur øker altså produksjonsevnen i norsk økonomi, det motsatte av hva Stoltenberg og den rød-grønne regjeringen hevder. FrPs økonomiske politikk virker, den gir ikke kaos.

Ønsker man en skikkelig satsing på samferdsel med en ny borgerlig regjering, så er man derfor avhengig av et stort Fremskrittsparti som kan påvirke de andre borgerlige partiene.

En kommentar om “Kortere bilkø er lønnsomt

  1. Gode poenger nok en gang fra Ketil Solvik Olsen og Frp, og tilsvarende dårlige fra «de andre». Infrastruktur er det smarteste vi kan bruke penger på, herunder veier, jernbane, kollektivtrafikk, sykkelstier, hurtigladere for elbiler, vannforsyning, elnettet, kabler til utlandet og mye mer.

    Det dreier seg om å bygge landet og verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s