Skattelistene er digital gapestokk

Hva man tjener er privat, og bør ikke være offentlig tilgjengelig. Dessuten er det såpass mange forskjellige fradrag som spiller inn, at listene er unøyaktige og komplett ubrukelige.

Ett godt eksempel på dette er Høyres stortingsrepresentant Nicolai Astrup. Siden han sitter på Stortinget får han en årslønn på omtrent 750 000 kr. Han står i følge VG oppført med kr 0 i inntekt, dette på grunn av forskjellige fradag.

Eksempelet med Astrup er et av de beste bevisene på at offentlige skattelister er ubrukelige og feilaktige, og jeg håper at det med en ny regjering blir flertall for å styrke personvernet og at man lar være å offentliggjøre skattelistene.

Med offentliggjøring av skattelistene tilfredsstiller man bare folk sin iver etter å snoke i andre menneskers privatliv, og dette fungerer dessverre som en digital gapestokk. Man har tidligere hørt om barn som blir mobbet på grunn av at de har forelde med tilsynelatende lav lønn, men man kan også ved hjelp av tenkt lønnsnivå og faktisk innbetalt skatt få en pekepinn på hvem som har mye eller lite gjeld, og dermed «vurdere» venner og kollegaers økonomiske situasjon.

Det er ikke alle som synes det er like behagelig, og selv mener jeg at privatøkonomi skal være privat.

Det finnes riktignok ingen enkel oppskrift på dette, og det er mange ting som spiller inn, blant annet formue, ligningsverdi, pendlerfradrag m.m. Poenget er i bunn og grunn at listene er unøyaktige, og gir ikke noe godt bilde av hva folk i Norge verken tjener eller har i formue.

Det man derimot garantert oppnår med offentlige skattelister er misunnelse og sladder, og mange som synes det er flaut å bli hengt ut som lavtlønnet/fattig.

Fremskrittspartiet har flere ganger tatt til orde for at skattelistene ikke skal offentliggjøres, og jeg håper at en ny borgerlig regjering gjennomfører dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s