Stavanger-budsjettet

I likhet med de fleste politikerne i Stavanger, så snakker både Aftenbladet, NRK Rogaland og Rogalands Avis varmt om budsjettet som rådmannen la frem i Stavanger på fredag.

Ved første øyekast ser budsjettet veldig godt ut men det er likevel noen potensielle fallgruver for fremtiden.

Gjelden øker med ytterligere 996 millioner kroner i 2013, driftsresultatet på litt over 2 % er nedadgående og blir stadig dårligere, driftsutgiftene øker med 99 millioner kroner, samtidig som vi gjør oss mer og mer avhengig av utbytte fra Lyse.

Lyse betalte ut 350 millioner kroner i utbytte til eiekommunene i fjor til tross for underskudd på 178,8 millioner kroner (tok fra egenkapitalen), og har nå eiere i Stavanger som forventer utbytte på over 1,2 milliarder kroner de neste 3 årene, og hele 500 millioner kroner i 2016. Dette er trolig alt for høye og urealistiske forventninger.

Gjeldsgraden i budsjettet er nå på omtrent 45 %, men om få år vil gjeldsgraden i følge rådmannen være på 69 %. Kommunens eget mål er at den ikke skal overstige 50 %.

20121028-002721.jpg

Dette er veldig sårbare områder, samtidig som rådmannen også har lagt opp til økt eiendomsskatt i perioden. Får man f.eks. ikke utbyttet man forventer fra Lyse, vil man trolig måtte kutte i tjenestetilbudet, utsette investeringer, og også øke eiendomsskatten med langt mer enn hva rådmannen legger opp til.

Eller man må gjøre andre grep.

FrP vil ikke øke eiendomsskatten, snarere tvert i mot ønsker vi å snu utviklingen både her og på andre områder slik at vi står bedre rustet til eldrebølgen som er forventet å ramme Stavanger rundt 2020.

Første skritt på veien er konkurranseutsetting og salg av eiendommer. Stavanger kommune eier boliger og eiendommer for omtrent 11,5 milliarder kroner, med et vedlikeholdsetterslep på ca 1 milliard kroner.

NHO-rapporter viser at Stavanger kommune kan spare 430 millioner kroner på konkurranseutsetting, så dette arbeidet må startes så fort som mulig.

Budsjettet rådmannen presenterte på fredag ser bra ut, og er et godt grunnlag for Stavanger, men om ikke nødvendige grep tas vil ikke fremtidige budsjettpresentasjoner være like lystig lesing.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s