Ville Oljefondet blitt tappet med FrP?

Etter at andre politikere har uttalt seg om FrP sin økonomiske politikk i media, så sitter man ofte igjen med inntrykket av at hvis man slipper til FrP, så vil vi blåse av hele oljefondet på få år.

Vel, sannheten er at hvis FrP sine årlige alternative budsjetter hadde blitt fulgt siden den rød-grønne regjeringen tiltrådte, så hadde det blitt satset blant annet milliardbeløp på samferdsel, samtidig som oljefondet hvert år hadde økt. Altså stikk motsatt av det våre politiske motstandere ofte vil gi inntrykk av.

Oljefondet rundet 1500 milliarder kroner for første gang i juli 2006. Hvert år har FrP foreslått å bruke noen milliarder mer av overskuddet fra oljevirksomheten til å investere i blant annet samferdsel.

Oljefondet er i følge E24.no forventet å være 4281 milliarder kroner den 31.12.2013. Overskuddet av oljevirksomheten vil være 375 milliarder kroner, og av disse vil 250 milliarder kroner gå inn i oljefondet, mens 125 milliarder kroner vil bli brukt av den rødgrønne regjeringen til å saldere statsbudsjettet.

Hvis FrPs budsjett for 2013 hadde vært det gjeldende statsbudsjett, ville det blitt brukt 138 milliarder kroner til å saldere budsjettet med, og 237 milliarder ville blitt overført til oljefondet.

Oljefondet ville altså vokst fra 4031 milliarder kroner til 4278 milliarder kroner med FrPs politikk, samtidig som det ville blitt brukt 11,6 milliarder mer til riksveiinvesteringer, deriblant 2,9 milliarder kroner til «Rogaland-prosjekter» som 4-felts E39 fra Kristiansand til Stavanger, samt Rogfast.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s