Øk vrakpanten!

Haugesunds Avis kan i dag annonsere at vi vraker stadig flere biler, og at økningen på 20 % for 2013 trolig skyldes at vrakpanten fra nyttår av ble økt fra 2000 kr til 2500 kr. Da er det på tide å dra frem et gammelt FrP-forslag om å heve vrakpanten til 20 000 kr på biler som er eldre enn 20 år.

I går kunne Statistisk Sentralbyrå dokumentere at gjennomsnittsalderen på bil jevnt og trutt har steget, og er nå på 10,5 år. I 12 utvalgte EU-land var gjennomsnittsalderen for bil i 2010 på 8,3 år. Statistisk Sentralbyrå påpeker at gjennomsnittsalderen på bil fortsatt er omtrent 2,5 år eldre i Norge, enn i resten av Europa.

Dette er helt klart en konsekvens av politikken til Regjeringen, som har et omfattende sett med bilrelaterte avgifter. Den høye engangsavgiften er, sammen med en lav vrakpant, med på å stimulere til en gammel, forurensende og trafikkfarlig bilpark.

FrP har på Stortinget foreslått et nytt avgiftssystem, der man ved kjøp av biler med de laveste utslippene også vil betale minst i avgifter. I tillegg har Fremskrittspartiet foreslått å øke vrakpanten opp til 6000 kr. vrakpant

Vi tror at vi kan få en mer miljøvennlig og trafikksikker bilpark ved å sørge for at det blir billigere å bytte til en ny bil. Nye biler forurenser mindre, og har langt mer og bedre sikkerhetsutstyr enn eldre biler. Ved å få mer kroner i vrakpant for den gamle bilen, og lavere avgifter på kjøp av den nye, så vil man på kort tid kunne se at bilparken vil bli fornyet.

Danske forskere kom i 2010 frem til at 1 av 2 dødsulykker i trafikken kunne blitt omgjort til alvorlige ulykker, om bilparken hadde vært nyere. Her så man en klar sammenheng mellom bilens alder og skadens omfang ved ulykker.

I 1996 ble vrakpanten økt til 6000 kr, i et midlertidig tiltak, for å få bort de eldste bilene. Dette førte til at 211 311 biler ble vraket, og mer enn 3 ganger flere biler ble vraket i 1996 enn året før. Fremskrittspartiet har tidligere foreslått å øke vrakpanten til 20 000 kr for biler som er eldre enn 20 år, og jeg vil gjerne foreslå det igjen.

Er uhellet ute og man havner i en kollisjon, så ønsker man ikke å sitte i en gammel bil med lite eller intet sikkerhetsutstyr, men dette er dessverre hverdagen for mange. Småbarnsfamilier og personer med dårlig råd må ofte ta til takke med eldre og trafikkfarlige biler, og flere av disse vil med en lav engangsavgift og høy vrakpant kunne bytte til en nyere bil som kan gi færre personskader når uhellet først er ute.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s