Regjeringens politikk hindrer bom-boom

Økte bevilgninger til vei og jernbane, investeringsfond på 100 milliarder, nytt utbyggingsselskap for raskere og billigere bygging av vei, og jernbanereform er bare noe av det regjeringen er godt i gang med på samferdselssiden.

Men mange er mest interessert i hva vi gjør med bompengene. Det er ikke så rart.

Frp er opptatt av bompenger.

Vi er opptatt av å få redusert det vi mener er en urimelig ekstraskatt for bruk av veier bilistene allerede har betalt gjennom engangsavgifter, bensinavgifter, årsavgifter etc. Vi er derfor glade for at vi allerede har fått fjernet seks bomstasjoner, blant annet på E6 vest for Alta, i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Telemark. Flere skal fjernes.

I tillegg skal vi redusere bompengeandelen, og omorganisere bompengeselskapene til ett eller få selskaper for å kutte kostnader, kutte renteutgifter, forbedre bilistenes situasjon og slik kunne redusere satsene.

Vi vil også åpne for at nedbetalingstiden i bompengeprosjektene kan forlenges, mot at prisen blir lavere for bilistene.

Små veiprosjekter som ikke er knyttet til eksisterende veipakker og som har en uforholdsmessig høy innkrevingskostnad skal ikke være bompengefinansierte.

Vi innfører også obligatorisk bompengebrikke for lastebiler, noe som vil redusere bompengeselskapenes innkrevingskostnader, da svært mange utenlandske transportører har sneket seg unna regningen.

Dette vil bidra til å sikre inntektsgrunnlaget deres, og sørge for likere konkurransevilkår mellom norske og utenlandske transportører. Dagens mangfoldige takst- og rabattsystem skal gjennomgås for å få et enhetlig og mest mulig effektivt system.

Kort oppsummert: vi jobber for mindre bompenger, og vi effektiviserer der det fremdeles blir bompenger. Dette på tross av at velgerne i september 2013 valgte å øke andelen bompengetilhengere på Stortinget, fra 77,1 % i forrige periode til 83,7 % denne perioden. Frp i regjering utgjør en forskjell.

Mange kommentatorer snakker som om bompenger er det eneste Frp er opptatt av i samferdselspolitikken. Det er feil, det er helheten som teller. Ja, vi har lovet å fjerne bompengene om vi kom i regjering. Og nei, vi kommer ikke til å klare å fjerne alle bompengene. Men så regjerer vi heller ikke alene. Høyre er, i likhet med resten av Stortinget, for økt bruk av bompenger for å bygge mer vei. I forhandlingene måtte vi derfor finne et kompromiss. Jeg er godt fornøyd med alt regjeringen har fått til allerede, og alt vi har konkrete planer om å gjennomføre. Uten Frp i regjering hadde vi mistet alle disse gjennomslagene, og nye bomstasjoner ville kommet til i hopetall.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s