Trafikksikkerhet har høy prioritet

Hver vinter opplever vi alvorlige ulykker der sjåfører med dårlig utrustede vogntog har hatt hovedansvaret, eller situasjoner hvor vogntog havner på tvers av veien og fører til lange køer og problemer for all annen trafikk.

Forklaringen har ofte vært elendige dekk og sjåfører som ikke behersker norsk vinterføre.

Trafikkrisikoen ved tunge kjøretøyer på norske vinterveier er noe som bekymrer, og jeg er glad for at vi har fått en regjering som tydelig griper fatt i noe som har vært et økende problem de siste årene. Følgende tiltak har samferdselsminister Ketil SolvikOlsen enten igangsatt eller varslet for fremtidige vintre:

1) hjullås for sterkere tilbakeholdsrett for biler som ikke betaler for se. 2) krav om vinterdekk på tilhengere. 3) flere oppstillingsplasser.

4) døgnkontroll på grensene. 5) døgnhvileplasser for lastebiler. 6) elektronisk utstyr til gjennomføring av kontroll – for å unngå papirarbeid og for å undersøke kjøretøy, f.eks. sjekke om bremser er rødglødende.

7) bedre samhandling mellom politi, toll og vegvesen.

8) innføre krav om vinterførerkort og ferdighetskrav for utlendinger 9) online kontroll av falske førerkort.

H/Frp-regjeringen økte bevilgningene til kontroller av tunge kjøretøy nå i vinter, slik at vegvesenet kunne bruke dem til bl.a. kontroll av dekk, kjettinger og bremser. Nesten 40.000 tunge kjøretøy har blitt kontrollert i vinter, og når vinteren er over vil vi ha kontrollert 4 ganger så mange som under den rød-grønne regjeringen. Hele 1.400 av de som har blitt sjekket til nå i år fikk kjøreforbud, men dessverre kontrolleres ikke nok kjøretøy, og dermed slipper de fleste unna.

Mer enn 3.500 tunge kjøretøy kommer over grensen daglig, så i tillegg til ovennevnte tiltak så må kontrollene intensiveres ytterligere i tiden fremover.

Jeg vil likevel benytte anledningen til å minne om at det aller beste tiltaket vi kan gjøre for å sørge for økt trafikksikkerhet på norske veier, er å bevilge enda mer penger til samferdsel. Den rødgrønne regjeringen etterlot oss et massivt vedlikeholdsetterslep på mellom 50 og 75 milliarder kroner på riks- og fylkesveier, og dette må vi ordne opp i. Vi kommer til å satse enda mer på vedlikehold av eksisterende veinett de neste årene, vi skal bygge flere midtdelere, og sist men ikke minst, vi skal bygge nye og bedre veier.

Frp mener at samfunnet fungerer bedre med gode veier. Varer, elektrikere, tømmermenn m.m. vil komme raskere frem, noe som vil øke produktiviteten, næringslivet vil få lavere transportkostnader, folk flest vil bruke mindre tid i kø, og mer tid p jobb og hjemme. Investering i infrastruktur vil komme både oss og fremtidige generasjoner til gode, og derfor er jeg glad for at samferdsel er en prioritert sektor for denne regjeringen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s