Mitt nei til OL

I helgen var FrP samlet til landsmøte, og den store saken var om vi skulle gi vår støtte til OL i Oslo i 2022.

Jeg har i flere intervjuer tidligere sagt at jeg har vært i mot at dette arrangementet skal arrangeres i Norge, og stemte således mot dette på landsmøtet, sammen med omtrent 2/3 av landsmøtet. Jeg vil her forsøke å begrunne litt av min stemmegivning.

Lillehammer OL i 1994 var en fantastisk opplevelse for meg å følge med på, og jeg er en sportsinteressert person. Jeg tror nok at et OL i Norge ville gitt befolkningen en lignende følelse av lykkerus som i 1994, men jeg tror samtidig at det også ville ført til en økonomisk bakrus, og det har vært avgjørende momenter for meg.

Samtlige olympiske leker siden 1960 har vært kraftig underbudsjettert. Forskere ved universitetet Oxford publiserte en studie i 2011 der de har gått gjennom kostnadene ved alle olympiske leker siden 1960. I gjennomsnitt har OL-ene hatt en budsjettsprekk på 179 prosent. Jeg ser ikke noe som tilsier at et OL i Oslo skal være det første som leverer på budsjett. Hvis noen her vil påpeke at vi nordmenn er så flinke til å budsjettere, så kan det nevnes at de aller fleste prosjekter i Norge sprekker på budsjett, og når det gjelder noe som er veldig sammenlignbart, så var sprekken på Lillehammer i 1994 på hele 277 %.

I 2010 var det 82 deltakerland, men 72 av disse hadde aldri arrangert OL. Det har vært 21 vinter-OL, og Norge har allerede arrangert 2 ganger. Av land som aldri har arrangert kan nevnes Storbritannia, Sverige og Finland, og av disse så er både Sverige og Finland inne blant topp 10 medaljevinnere i OL-sammenheng. Norge har som stor vinternasjon vært sitt ansvar bevisst, og tatt sin tørn.

Ellers kan det nevnes at idrettspresident Rognlien sitt hjertesukk i Dagbladet kvelden før avstemning, om at FrP ikke måtte ta standpunkt fordi vi ikke hadde kunnskap nok, bare styrket mitt engasjement for å påvirke landsmøtedelegatene til å si nei. Snakk om provoserende. Det var for 6 måneder siden folkeavstemning i Oslo hvor folket skulle få si sin mening. Dersom befolkningen i Oslo hadde nok kunnskap til å si ja eller nei, så burde absolutt Frp-landsmøtet være i stand til det samme, og jeg er glad for at vi tok det valget vi tok.

Vi som nasjon kan med god samvittighet takke nei til å motta stafettpinnen fra IOC nok en gang, og jeg oppfordrer de andre partiene til å ta samme standpunkt som FrP.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s