Bombløff fra SP

I leserbrev hevder Senterpartiet at FrP øker bompengene. Påstanden er absurd.

SP bruker E18 i Vestfold som eksempel. Ja, la oss se på den strekningen. Dersom du kjører hele E18 i Vestfold en gang i året så ville de rødgrønne kreve inn totalt 1320 kr på 15 år, mens vår midlertidige løsning tilsier 1140 kr over 20 år. Hva velger du? Det er åpenbart at man får redusert bompenger med vårt system.SP viser også til at TV2 hevder bomprosjektets renteutgifter ØKER med Regjeringens midlertidige løsning. Det er feil. De rødgrønnes finansieringsplan ville kostet 3,9 mrd kr i renter, med Regjeringens midlertidige løsning blir det 3,8 mrd kr. Renteutgiften går altså ned.

Når TV2 påstår at renteutgiftene «øker med 1,4 mrd kr» så er det i forhold til et hypotetisk (og urealistisk) regnestykke hvor TV2 sier lånet burde nedbetales raskere, men hvor de IKKE øker bompengesatsen. Det regnestykket henger åpenbart ikke sammen.

Merk at jeg over skriver «midlertidig løsning». Regjeringen jobber nå med en bompengereform, hvor kostnader skal kuttes gjennom lavere lånerente og kutt i administrasjonskostnadene. I tillegg skal bilistene få mer igjen for bilavgiftskronene, og derfor skal de statlige bevilgningene til bomprosjekt økes. I sum vil dette gi vesentlig lavere takst og/eller raskere nedbetaling av bomstasjonene. Der forrige regjering bare tenkte på økte bompengetakster, så endrer Frp systemene, kutter administrasjon og reduserer lånerenten slik at folk flest sparer penger.

Denne debatten har dog bekreftet en ting. Det koster bilistene/innbyggerne mer når veier bygges med bompenger enn når de finansieres direkte over statsbudsjettet. Bompengeprosjekter innebærer kostbare innkrevingssystem, administrasjon og renteutgifter for pengene man låner til veibyggingen. Derfor har Frp hele tiden kjempet imot bompenger, og i regjering begynner vi å vinne frem. Derimot har AP og SP, som nå plutselig klager, vært de fremste forkjempere for ØKT bruk av bompenger.

Fremfor å klage på Frp som faktisk får kuttet i bompengebruken, så burde de si unnskyld for alle de unødvendig kostbare bomprosjektene de har trumfet gjennom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s