På rett spor

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har på vegne av regjeringen nylig lagt frem «På rett spor», som er et forslag til jernbanereform. Vi har hentet inspirasjon fra Sveits, England og Østerrike, som er Europas tre beste land på jernbane, og deretter laget en modell tilpasset Norge. Denne reformen legger til rette for en bedre organisering av jernbanesektoren, hvor vi samler ansvarsoppgaver som i dag er spredt. Stikkordene for jernbanereformen er økte investeringer, reduksjon i vedlikeholdsetterslepet, langsiktig finansiering og økt konkurranse. I sum skal dette gi deg som togpassasjer et best mulig tilbud.

Toget er en veldig viktig del av vår samferdselssatsing, og det er ikke slik at vi har sittet i ro i 19 måneder mens vi har ventet på å presentere jernbanereformen. Vi har økt bevilgningene til jernbanen med 50 % siden regjeringsskiftet, og vedlikeholdsetterslepet for jernbane reduseres for første gang på tiår, etter at det har vokst med ufattelige 1 milliard per år siden 2005. Vi er veldig opptatt av å ta vare på det vi har, fordi vi vet at bedre vedlikehold på jernbanen vil gi bedre punktlighet og færre driftsavbrudd. 

For Rogaland sin del har vi doblet antall avganger på Sørlandsbanen, og for Jærbanen har vi fremskyndet bygging av perronger for å tilrettelegge for lengre vognsett på Øksnevad og Klepp. Nå skal det komme doble togsett i rushtiden, noe som vil forenkle hverdagen for pendlerne og bidra til at toget blir mer konkurransedyktig mot personbilen.  Jeg ønsker at flere skal reise kollektivt, men tror ikke at virkemiddelet er å bruke pisk og straffe de som må velge bilen, men heller øke kapasiteten på kollektivtilbudet slik at folk frivillig velger å reise kollektivt. Vårt mål er å sørge for at toget blir et attraktivt tilbud for langt flere, og slik sikre bedre luftkvalitet, lavere utslipp av klimagasser og mindre kø på veiene.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s