Arbeiderpartiet og veibygging

Firefelts motorvei mellom Stavanger og Kristiansand, og muligheten for en bedre trase over høg-Jæren er to resultat av at FrP sitter i regjering. Jeg registrerer i Aftenbladet 15.mai at Arbeiderpartiets ordfører i Gjesdal, Frode Fjeldsbø, er svært skeptisk til nytt trasévalg på E39. Det bekrefter nok en gang Arbeiderparties motstand mot både 4-felt og nytt trasevalg på E39 Kristiansand – Stavanger. APs Eirin Sund har jo tidligere uttalt at hun er ”skremt” over regjeringens satsing.

Det oppsiktsvekkende med Fjeldsbø motstand er dog hans argument. Han mener «traséendringen vil være negativt for bedrifter og bensinstasjoner som har etablert seg langs dagens E39.» Denne AP-logikken forklarer mye om hvorfor veinettet ser ut som det gjør. Det er bygget stykkevis og delt, og man har latt dagens bensinstasjoner styre hvor morgendagens veier skal gå. Uttalelsene bekrefter at Arbeiderpartiet fortsatt ikke har skjønt hva som er hovedutfordringen med stamveinettet vårt i dag, og hvorfor det er så dyrt å bygge vei i Norge.

Effektiv transport for arbeidspendlere, for næringstransport og for å knytte regioner tettere sammen er det viktigste for FrP. Vi kan ikke la oss styre av hvor det i ”gamle dager” ble etablert en bensinstasjon. Dette er jo noe av årsaken til at det er så dyrt og tungrodd å bygge vei i dag. Man bygger nye tunneler, broer og gode veistrekninger mellom byer og tettsteder for å bedre fremkommeligheten, for så å føre europaveien innom tettsteder der bensinstasjonene og butikkene alltid har ligget. Her er det gjerne, som på Ålgård i Gjesdal, flere rundkjøringer og lav fartsgrense, noe som sørger for køkjøring, mye utslipp og unødvendig trafikkbelastning for lokalsamfunnet. Det er dårlig for trafikanten, og dårlig for innbyggerne.

Valg av veitraseer på hovedveier er noe av det som engasjerer mest, og det er viktig at ulike hensyn skal veies mot hverandre. Mens Arbeiderpartiet viser at de fortsatt tenker stykkevis og delt, er vårt mål først og fremst å tenke effektiv transport. Kortere bilkø og bedre veier fører til at samfunnet fungerer bedre, og varer, elektrikere, tømmermenn m.m. vil komme raskere frem, noe som vil øke produktiviteten, næringslivet vil få lavere transportkostnader, folk flest vil bruke mindre tid i kø, og mer tid på jobb og hjemme.

Dette er noe av det viktigste i veireformen som samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen nylig har lagt frem. Det er trist, men ikke overraskende, å se at Arbeiderpartiet er fastlåst i deres gamle tenkning.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s