Hva med bruktbilmarkedet, Venstre?

På Venstres landsmøte i år ble det vedtatt at de ønsker å forby bensin- og dieselbiler i de store byene innen 2025. Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen følger forslaget opp fredag 17. juli ved å kunngjøre at han kun ønsker salg av nullutslippsbiler fra 2025, samt at han vil gjøre det dyrere å kjøre bensin- og dieselbiler.

En gjennomsnittlig bil som kjører på norske veier i dag er en 2004-modell som slipper ut 180 g co2 per km. I 2025 vil gjennomsnittsbilen på norske veier være kjøpt i 2015 og ha utslipp på under 100g co2 per km. Dermed vil man med dagens utvikling oppnå store utslippsreduksjoner rett og slett fordi teknologien er på vår siden. Jeg tror ikke at Venstres forslag om å gjøre det fryktelig mye dyrere å bruke vanlig biler er en del av løsningen.

En som har brukt flere hundre tusen kroner på nyere bil vil med Venstres forslag sitte igjen med en bil med betraktelig lavere omsetningsverdi. Det blir spennende å høre hvordan Venstre skal løse denne utfordringen, spesielt når de kaller seg partiet som setter folk først. Mens bedriftseiere nok vil kunne avskrive tapet, vil privatpersoner med billån ikke være like heldige, og selv bære kostnaden.

Venstre har tydeligvis fått et større behov for å markere seg i klima- og miljødebatten etter at MDG kom inn på Stortinget, og i iveren etter å være først på ballen og få eierskap på miljøsaker, virker det som lite gjennomtenkte forslag oftere ser dagens lys.  Å gjøre det dyrere å kjøre bensin- og dieselbiler er et slikt forslag. FrP vil heller øke vrakpanten og gi større lettelser ved kjøp av nye biler som forurenser mindre. Slik vil vi kunne få en positiv utvikling raskere, men på frivillig grunnlag.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s