Fullt gjennomslag i løsdrift-kravet!

Landsmøtet til FrP vedtok i mai måned, med overveldende flertall, å utsette løsdriftskravet til 2034. Rogaland FrP var initiativtaker til vedtaket, som nå er innarbeidet som en del av avtalen i jordbruksforhandlingene mellom staten og Bondelaget. Landsmøtet vårt vedtok en marsjorde til landbruksministeren, og på bare få uker leverte han fullt gjennomslag.

Siden 2004 har det vært pålegg om at alle nye fjøs skal være løsdriftsfjøs, som betyr at kyrne får gå fritt rundt i fjøset. Bønder med båsfjøs fikk frist til år 2024 på å legge om til løsdrift. Selv om man har hatt 12 år på seg, har dessverre fortsatt syv av ti melkebønder båsfjøs, og halvparten av melkevolumet kommer fra fjøs som ikke tilfredsstiller kravet som trår i kraft i 2024.

6500 melkebønder ville altså vært nødt til å ta valget mellom å investere stort eller legge ned. Et nytt fjøs koster gjerne mellom 6 og 10 millioner kroner, og investeringsbehovet på landsbasis er rundt 13 milliarder kroner. Bare i Rogaland er det antatt å være 2,5 milliarder kroner, og i vårt fylke alene ville det betydd at mellom 2 og 3 båsfjøs måtte blitt bygget om i uken de neste 7 årene. Alternativet for mange av disse melkebøndene ville trolig vært å legge ned produksjonen, og at 2024 ville blitt året for nedleggelse i stedet for fornyelse.

FrP er selvfølgelig for at alle nybygg må holde seg til kravet om løsdrift, men vi er strålende fornøyd med at de som har velfungerende båsfjøs nå får ytterligere 10 år på seg før de må gjøre en så stor investering. Jeg tror ikke det er mulig å bygge om i så rask takt at kravet kan bli stående, så nå får vi håpe at flertallet på Stortinget går for avtalen når den skal behandles der.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s