Forbud mot burka og nikab i skolen!

Fremskrittspartiet ønsker et totalforbud mot burka og nikab i det offentlige rom. Det skyldes en rekke forhold, men aller viktigst er at plaggene symboliserer kvinneundertrykking og gjør kvinner til ansiktsløse sexobjekter underkastet menn. Plaggene er også symboler for islamsk fundamentalisme som igjen åpner for et diskriminerende og ekskluderende lovverk basert på sharia. Plaggene markerer utenforskap og bryter med grunnleggende verdier i vårt samfunn. De praktiske konsekvensene er åpenbare. Plaggene hindrer det helt grunnleggende og nødvendige samspillet mellom mennesker og umuliggjør et inkluderende utdanningssystem, arbeidsliv og samfunnsliv for øvrig.

Fremskrittspartiet har en rekke ganger i Stortinget fremmet forslag om et totalforbud for bruk av burka eller nikab i det offentlige rom. Vi har alltid blitt stående alene. Ikke bare har vi stått alene, men vi har blitt skjelt ut av politiske motstandere, inkludert Arbeiderpartiet. Også mediene har hengt seg på denne stigmatiseringen. Vi fikk heller ikke gjennomslag for dette i 2013 i regjeringsplattformen sammen med Høyre, men i 2018 i den nye regjeringsplattformen med Venstre og Høyre, har vi derimot vunnet delvis frem og fått gjennomslag for at forbud mot ansiktsdekkende plagg skal innføres i undervisning.

Arbeiderpartiet har i alle år forsvart muslimske menn rett til å undertrykke kvinner og Jan Bøhler har stått fremst i køen for å fremme dette synet. Ap forstår nå at den politiske vinden snur i hele Europa, og henger seg derfor på populistisk vis på. Men, beklager Bøhler; du og ditt parti har ingen troverdighet i dette eller tilstøtende problemstillinger. Ditt parti har sågar gått i bresjen for import av denne formen for diskriminering. 

Forbudet som nå er vedtatt i Stortinget er et skritt i riktig retning. Forbudet vil gjelde for elever, studenter og lærere i barnehager, skoler, i høyere utdanning, for lærlinger og i introduksjonsprogram for innvandrere i kommunene. Brudd på forbudet kan føre til utvisning eller oppsigelse. Dette forslaget fikk vi i juni Stortingets tilslutning til, og Fremskrittspartiet har med det trukket det politiske landskapet langt i vår retning.

Regjeringen sendte på høring et forslag hvor også skolegård og universitetsområder skulle omfattes av regelverket. Det ble i høringsrunden problematisert at så lenge man ikke også inkluderer besøkende og alle skolens ansatte, som for eksempel renholdere, vil det bli vanskelig å håndheve det regelverket. Da må i så fall læreren bedrive «burkaløfting» i skolegården, for å se om det er en renholder, besøkende eller elev som er under, noe som er lite hensiktsmessig ei heller god bruk av læreren. Løsningen måtte derfor enten bli at forbudet gjelder faktiske undervisningssituasjoner, eller et totalforbud. Stortingets flertall vil ikke være med på et totalforbud, heller ikke Arbeiderpartiet, derfor blir det i stedet løsningen som strammer inn i undervisningssituasjoner.

Jan Bøhler påstår i debattinnlegg i Nettavisen at man nå åpner man opp for nikab i skolegården. Bøhler har frekkhetens nådegave. Fakta er at det har aldri vært forbudt, så det åpnes ikke opp for noe, men nå strammes det derimot inn i klasserommet. Sannheten er at Arbeiderpartiet har styrt Norge i årevis, og brukt tiden på å lete etter unnskyldninger for hvorfor man ikke skulle bruke lovverket, og partiet har søkt støtte for sitt syn i miljøer hvor frihetstanker er helt fremmed.

Ap ønsker ikke et totalforbud, noe partiet hele tiden har vært tydelig på, senest i 2016. Vi har hatt mange debatter opp gjennom årene og i Stortingets referater leser vi følgende uttalelse knyttet forbud fra representanten Bøhler; «et forbud ikke er veien å gå, men at man må samarbeide med de miljøene hvor dette er aktuelt, en må drive med forebyggende tiltak, og det må bekjempes gjennom likestillingsutvikling». Jan Bøhler gjør nå sitt ytterste for å snu kappen etter vinden, men han kan uansett ikke løpe fra sin fortid. Fremskrittspartiet har alltid vært tydelig på at i Norge skal man tilpasse seg det norske samfunnet, mens Ap ikke engang har forstått utfordringen vi i dag står ansikt til ansikt med. Eller mer presist; burka til ansikt med.

Fremskrittspartiet i regjering har trukket norsk politikk et langt steg i vår retning, og i regjeringsplattformen med Venstre og Høyre har vi fått flere gjennomslag.  For det første kan man i kommuner vedta et strengere regelverk, videre at man ikke skal bruke religiøse klesplagg og symboler i forbindelse med statlig makt- og myndighetsutøvelse i politi, domstoler og kriminalomsorgen, og ikke minst skal arbeidsgiver nå få styringsrett til å nekte ansatte å bruke ansiktsdekkende plagg i arbeidstiden. Det siste punktet er en vesentlig endring.

FrP har tapt kampen om totalforbud i Stortinget flere ganger. Vi er imidlertid trygge på at de øvrige partiene vil snu etter hvert. Vi lover å ikke hovere den dagen det skjer. Til det er saken for viktig.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s