Lær norsk eller mist stønaden

I 2015 kuttet vi i antall timer med norskopplæring på asylmottak, fra 250 timer til 175 timer for asylsøkere i mottak. Dette fordi situasjonen for asylsøkere på asylmottak fortsatt er uavklart om de får opphold eller ikke. Vi styrket i stedet norskopplæring til de som har fått innvilget opphold, og skulle bosettes i en kommune. Vi mener det er bedre å prioritere midler til språkopplæring til de som skal bli i Norge, noe opposisjonen uforståelig nok var uenig med oss i.

For oss er det aller viktigst at de som har fått oppholdstillatelse og skal bosette seg i Norge, raskt får en kommune å bo i, får god opplæring i språk og lover, regler og kulturen i det norske samfunn gjennom kommunenes introduksjonsprogram, og forhåpentligvis kjapt kommer seg i verdiskapende arbeid og blir en del av lokalsamfunnet.

Skrekken er om innvandrerne ender opp på sosiale ytelser, og derfor er det viktig at spesielt språkopplæringen er god. Det må være et krav om at innvandrerne lærer seg norsk, både for å komme seg i arbeid, men også for lettere å kunne bli en del av samfunnet, og nå strammer vi inn regelverket.

Tall fra NAV viser dessverre at halvparten av sosialhjelpsmottakerne i Norge er innvandrere, og at mange av dem er fattige.

Nå varsler regjeringen at det blir krav om at man må kunne norsk, og hvis ikke være på norskkurs for å motta stønad.

Vi vet at alt for mange minoritetskvinner ikke kan norsk, og at det hemmer deres deltakelse både i arbeidslivet, men også ved at de ikke klarer å følge med på hva som skjer med barna sine i skolen og andre steder.

Lærer de seg norsk er det større sjanse for å bli integrert og få seg jobb, og sosialhjelpsutgiftene kan bli redusert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s